Епифизна мухоморка

Епифизна мухоморка (Amanita strobiliformis) Епифизна мухоморка (Amanita strobiliformis) Епифизна мухоморка (Amanita strobiliformis)

Епифизна мухоморка (Amanita strobiliformis)

Систематика:

  • Отдел: Basidiomycota (Basidiomycetes)
  • Подраздел: Agaricomycotina (Agaricomycetes)
  • Клас: Агарикомицети (Agaricomycetes)
  • Подклас: Agaricomycetidae (Agaricomycetes)
  • Поръчка: Agaricales (Agaric или Lamellar)
  • Семейство: Amanitaceae (Amanitaceae)
  • Род: Amanita (Amanita)
  • Видове: Amanita strobiliformis (Amanita pineal)

или

Мухоморка

Епифизна мухоморка (Amanita strobiliformis) Конусовидната мухоморка (Amanita strobiliformis) е рядък вид мухомор с дизюнктивен ареал.

Описание Бялата или бяло-бледа повърхност на шапката на епифизната гъба е покрита с големи дебели, ъглови, сивкави люспи; при зрели екземпляри капачката е плоска. Ръбът на капачката често носи остатъците от покривката. Плочите са рохкави, меки, светлокафяви. Кракът е бял, при младите екземпляри е покрит с надлъжни ивици. В средната част на стъблото обикновено се забелязва бял пръстен с кадифени люспи. Основата на крака е леко разширена. Пулпът е бял, твърд. Спорове: белезникави.

Годни за консумация: условно годни за консумация, но могат да бъдат объркани с отровни представители на рода. Ето защо ние силно не препоръчваме да го използвате, ако не сте 100% сигурни.

Епифизна мухоморка

Местообитания Широколистни дъбови гори, паркове, варовита почва. В Русия епифизната гъба се среща само в Белгородския регион, където са известни няколко находища в районите Новоосколски и Валуйски. Освен това се среща в Естония, Латвия, Украйна, Източна Грузия, както и в Централен и Източен Казахстан, в Западна Европа, с изключение на северната му част.

Сезон: лято – есен.

Епифизна мухоморка (Amanita strobiliformis) Епифизна мухоморка (Amanita strobiliformis) Епифизна мухоморка (Amanita strobiliformis)

Nature lover
Rate author
Лов, риболов и гъби: списание за ловци и рибари.
Add a comment