Жълт шампиньон

Шампиньон с жълта кожа (Agaricus xanthodermus) Шампиньон с жълта кожа (Agaricus xanthodermus) Шампиньон с жълта кожа (Agaricus xanthodermus)

Шампиньон с жълта кожа (Agaricus xanthodermus)

систематика:

 • Отдел: Basidiomycota (Basidiomycetes)
 • Клон: Agaricomycotina (Agaricomycetes)
 • Клас: Agaricomycetes (Agaricomycetes)
 • Подклас: Agaricomycetidae (Agaricomycete)
 • Поръчка: Agaricales (Agaric или Lamellar)
 • Семейство: Agaricaceae (Champignon)
 • Род: Агарикус (Шампиньон)
 • Видове: Agaricus xanthodermus (Champignon жълта кожа)
  Други имена на гъбата:
 • Шампиньон червен
 • Жълта кожа

Синоними:

 • Шампиньон червен

 • Жълта кожа

Шампиньон с жълта кожа (Agaricus xanthodermus)

Описание: Шампиньон с жълта кожа наричани още чушки с жълта кожа. гъба е много токсичен, отравянето им води до повръщане и множество нарушения в организма. Опасността от pechilniki се крие във факта, че по външния си вид много прилича на много ядливи гъби, които например са годни за консумация гъби.

Бяла шапка с жълта кожа с кафеникаво петно ​​в центъра. При натискане шапката придобива жълтеникав цвят. Зрелите гъби имат шапка с формата на звънец, а при младите гъби шапката е доста голяма и кръгла, в диаметър достигайки петнадесет сантиметра.

Плочките първо са бели или розови, с възрастта на гъбичките стават сивокафяви.

Крак с дължина 6-15 см и диаметър до 1-2 см, бял, кух, основи тубероидни удебелени с широки бели, уплътнени от ръбът на двуслоен пръстен.

Плътта с кафеникав цвят в основата на крака е достатъчно силна пожълтява. Целулозата произвежда неприятна пулпа по време на топлинна обработка. увеличаване на фенолната миризма.

Появяващият се спорен прах е тъмнокафяв. цвят.

Разпространение: жълто-жълт шампиньон активно Плодове през лятото и есента. Особено в изобилни количества тя се появява след дъждове. Среща се не само в смесени гори като, но и в паркове, в градини, на всички места, обрасли с трева. Този вид гъби е широко разпространен в целия свят.

Местообитание: от юли до началото на октомври в широколистни гори, паркове, градини, по поляните.

Оценка: Гъбата е отровна, причинява стомаха разстройство.

Понастоящем химическият състав на тази гъба не е установен, но въпреки това гъбата се използва в народната медицина.

Видео за жълто шампиньонче:

Забележка: отличителен признаци на жълтеникав шампиньон от годна за консумация гъба е неговото жълтеещи зони при докосване и излъчване на неприятен фенол миризмата.

Професионалните берачи на гъби лесно различават шампион жълтокожи от ядливи видове гъбички, познавайки симптомите му. но неопитни берачи на гъби трябва да разпознаят и разграничат отличителни белези на тази отровна гъба. погрешно изядената гъба ще предизвика дори лека, но достатъчно отравяне неприятно за човек.

Името идва от “ксантос” (на гръцки) – жълт и “дерма” (на гръцки) – кожа.

Шампиньон с жълта кожа (Agaricus xanthodermus) Шампиньон с жълта кожа (Agaricus xanthodermus) Шампиньон с жълта кожа (Agaricus xanthodermus)

Nature lover
Rate author
Лов, риболов и гъби: списание за ловци и рибари.
Leave a Reply